Едва ли има пловдивчанин, който да не знае, къде се намира пловдивският рибен ресторант Миконос. Почитателите на гръцката кухня, винаги прясната риба и морски дарове под тепетата не пропускат възможност да задоволят кулинарните си прищявки именно в ресторанта до гребната база. Мястото е добре познато и като първи избор на пловдивските бизнесмени, които организират там работните си обеди и вечери със своите партньор от България и чужбина.
Причината да посетим Миконос е блокадата на гръцката граница и желанието ни да научим, как това се отразява на бизнеса в Пловдив и конкретно в ресторантьорския бранш.
"Рибата е капризна храна, защото се приготвя по специфични начини, някоя е по-вкусна печена, друга пържена или на супа. Истината е, че рибата е много полезна особено, когато е прясна. Дали я харесваш или не, зависи от теб, но е хубаво да хапваш от време на време. Много видове риба са богати на омега-3 мастни киселини, които са все по-често срещани в различни публикации, отнасящи се до здравословното хранене. Увеличават се и доказателствата, че тези полезни мазнини трябва да са част от всяка здравословна диета и могат да предпазят човека от много заболявания. Омега-3 можем да си набавим и чрез хранителни добавки с рибено масло, но най-добре е да избереш първоизточника, а именно – морски видове риба от Средиземно море, например лаврак, скумрия, фагри и риба-тон", разказват от Миконос.
"Не позволихме блокадата на гръцката граница да се отрази на качеството на нашите блюда. Отворихме ресторант в Пловдив, който винаги да предлага прясна риба и нямаше начин да направим компромис с това, независимо, какво би ни коствало това. От началото на блокада зареждаме от Бодрум (Турция) и ще продължаваме да го правим, докато блокадата не падне и доставките от Гърция не се възобновят. На никого не е приятно това, което се случва на границата ни. Всички търпим загуби - финансови и други, но се налага да бъдем гъвкави и да намерим решенията за бизнеса ни", разкриват от екипа на ресторанта.