Американският астронавт Едгар Мичъл, който беше шестият американец стъпил на Луната, почина на 85-годишна възраст в американския щат Флорида, предадоха световните агенции.

Роден в Тексас на 17 септември 1930 г., Мичъл е починал в четвъртък вечерта в болница в Уест Палм Бийч след кратко заболяване, обяви неговото семейство.

Едгар Мичъл беше част от екипажа на космическия кораб Аполо 14, който излетя на 31 януари 1971 г. за Луната. По време на тази трета американска лунна мисия той стана шестият от общо 12 астронавти, стъпили на Луната.

Мичъл беше пилот на кораба, който трябваше да кацне на лунния кратер Фра Мауро. Там заедно с колегите си Алън Шепард и Стюарт Руса той извърши множество научни експерименти, събирайки 45 килограма мостри от лунната почва в продължение на техните 33 часа, прекарани на Луната, което беше нов рекорд по онова време.

Мисията на тримата астронавти завърши с успех на 9 февруари 1971 г., когато те се върнаха на Земята.

Едгар Мичъл е прекарал общо 216 часа и 42 минути в космоса. Той беше единственият оцелял от мисията на Аполо 14 до Луната. Стюарт Руса почина през 1994 г., а Алън Шепард през 1998 г.

През 1972 г. Мичъл напусна американското космическо управление НАСА и основа институт, който изучаваше силата на съзнанието. Той твърдеше и че някои неидентифицирани летящи обекти са принадлежали на посетители от други планети.