Поддръжници и противници на ЕС се събраха във Варшава на две отделни демонстрации,
едновременно с традиционния "парад Шуман"

Хиляди поляци протестираха днес в центъра на Варшава, за да изразят недоволството си от политиката на консервативното правителство, която според тях е антидемократична и вреди на позицията на Полша в Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Шествието, преминало под мотото "Ние сме и ще останем в Европа", беше организирано няколко дни след отбелязването на 12-годишнината от присъединяването на Полша към ЕС. Инициаторите на протеста са опозиционната партия Гражданска платформа и гражданската организация Комитет за защита на демокрацията, известна в Полша като КОД.

КОД беше създадена през ноември, малко след като партията Право и Справедливост пое властта и предприе стъпки, довели до намаляване на правомощията на Конституционния съд. Тези действия бяха разкритикувани от ЕС и Съвета на Европа - правозащитна организация, според която правителството във Варшава подкопава върховенството на закона като централизира властта.

Оттогава организацията за защита на гражданските права организира множество антиправителствени демонстрации. Днешното шествие се смята за тест за това дали протестното движение е запазило импулса си.

Малко преди това във Варшава имаше контрапротестно шествие в подкрепа на Право и справедливост, чиито лидери твърдят, че имат правото да правят дълбоки промени в полското общество, тъй като са спечелили изборите миналата година.

Партията остава популярна и много от поддръжниците й се обявяват против антиправителствените протести през изминалите месеци, обвинявайки организаторите им, че се опитват да дестабилизират Полша.
Двете шествия съвпаднаха с традиционния "парад Шуман", организиран по случай Деня на Европа, допълва Франс прес.
Маршрутите на трите шествия са близки един до друг, но не се очаква да се пресекат. (БТА)