Презентация на новия Център за управление на трафика беше направена от кмета Иван Тотев и инженери. В същата сграда, на същия етаж, е разположен и Центърът за управлние на градския транспорт, като идеята е да има постоянна връзка и взаимопомощ между тях относно движението по пловдивските кръстовища.

Първи април беше даден като реален срок за стартиране на новия проект в градския транспорт. На презентацията бяха показани как ще изглеждат новите карти за пътуване. Те ще се издават във всички районни кметства, като ще се цели да се запазят и сегашните бюра за издаване на пластиките. Ще се предлагат няколко вида билети, като например дневен билет, както и билет, с който ще може да се пътува в два автобуса, ако се прикачите до 40 минути. 

Много голямо удобство за пловдивчани също бе представено. На всяка спирка табла ще показват точния час на пристигане на автобусите. Предвижда се тази информация да бъде поместена и в интернет, както и да бъде създадено мобилно приложение.

В услуга на центъра за управление ще бъде Центърът за управление на трафика, който може да помогне на даден автобус да навакса, ако изостава от график. С изключително модерно оборудване ще се контролира движението в Центъра за управление на трафика. Той разполага с 5 работни станции, 20 монитора, голяма видео стена, сървърно помещение, където се запазва цялата информация.

Системата може да определя натоварването в дадена пътна отсечка, в определен часови диапазон. Данни се събират чрез видео дектори и множество камери.

Посредством обзорни камери, въртящи се на 360 градуса, може да се определи в коя посока движението да бъде пуснато по-продължително и по-кратко при нужда.

„Всяко едно кръстовище може да мине на ръчен режим, което означава, че ако преценят операторите, че в едната колона нещо има и трябва да се пусне трафикът, в самото кръстовище „влизат” на ръчен режим и си пускат зелено колкото трябва. Така операторите могат да вземат решение в реална ситуация, също системата сама може да взема решения”, уточни градоначалника.