Броят на мигрантите, кандидатствали за социални помощи в Германия, се е увеличил със 169 процента през миналата година, показват статистически данни, цитирани от Ройтерс.

Според германската статистическа служба около 975 хил. имигранти са получавали помощи по силата на закона за помощите за кандидати за убежище в края на 2015 г. , предава БТА. Това е шестото поредно годишно увеличение. През 2014 г. броят им е бил 363 хил. души.

Данните вероятно ще засилят още повече подкрепата за антиимигрантските групи като партията "Алтернатива за Германия", която се представи добре на местните избори през изминалите почивни дни.

Статистиката включва имигранти, които имат временно разрешение за пребиваване, и такива, които засега не могат да бъдат депортирани. Тя не обхваща хората с бежански статут или имащите право на убежище, които получават социални помощи, ако се нуждаят от подкрепа.

Данните показват, че през 2015 г., когато Германия прие над 1 млн. бежанци, държавните разходи за помощи за мигранти са се увеличили с около 120 процента достигайки почти 5,3 млрд. евро.

Мащабът на държавната помощ за мигрантите предизвиква недоволство у много германци, особено в по-бедните източни райони на страната. В събота обаче канцлерът Ангела Меркел подчерта, че правителството не е орязало помощите на никого, за да осигури подкрепа за бежанците.

Според статистиката две трети от получателите на помощите са дошли от Азия и Близкия изток, като половината от тях са от Сирия. Други 22 процента са от европейски страни като Албания, Сърбия, Черна гора и Македония, които са извън Европейския съюз, а 13 процента са от Африка.

Междувременно стана ясно, че Германия оказва все по-силен дипломатически натиск върху Брюксел да разреши връщането на нелегални имигранти в Гърция от другите държави от ЕС.

Прилагането на европейските правила, според които молбите на кандидатите за убежище се разглеждат в първата държава, през която те са влезли в Съюза, са временно спрени за Гърция, след като европейският съд установи, че условията, които им се предоставят не отговарят на европейските стандарти. От 2011 г. имигрантите, търсещи закрила, не се връщат в Гърция. Сега Германия иска да промени това и вътрешният министър на страната Томас де Мезиер прикани Гърция да бъде върната в системата.

Днес Еврокомисията коментира, че това няма противоречие с плана за преразпределяне на 160 хил. бежанци от Гърция и Италия в другите държави от съюза, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

В момента около 50 хил. имигранти в Гърция чакат да бъдат преместени в други държави от ЕС. ЕК подчертава, че продължава да оказва съдействие на Атина да се върне към стандартите, заложени в споразумението за убежището от Дъблин до края на годината. Доклад за напредъка на страната по този въпрос ще бъде представен този месец, коментира говорителят на Комисията Наташа Бертауд.

Още по темата четете в Investor.bg