Окло 70 процента от българите определят здравословното си състояние като много добро, 20 на сто го определят като задоволително и само един процент са обезпокоени за здравето си.
Категорично несъгласна с такава самооценка, разпространена от НСИ, е д-р Людмила Емилова.
По нейните думи "такова нещо като здрав българин не съществува". Практиката и показва, че повечето хора, дори когато имат това прекрасно усещане за здраве- са с болни вътрешни органи или показват отклонения при изследване.
Труден, но не невъзможен е изборът на добра и здравословна храна - смята д-р Емилова. Тя възлага надежди на младите, които се ориентират към вегетарианство и даже веганство.
Не само теорията на храненето, но и практиката на производство на храните, фалшифицираните етикети с уж полезни съставки, полуфабрикатите, месата допринасят за недобрата здравна кондиция на българите.
Зелените храни, повече билки, диворастящи гъби, по- малко месо- това е пътят към здравето, който трябва да се следва.