Окло 70 процента от българите определят здравословното си състояние като много добро, 20 на сто го определят като  задоволително и само един процент са обезпокоени за здравето си.

Категорично несъгласна с такава самооценка, разпространена от НСИ, е д-р Людмила Емилова.

По нейните думи "такова нещо като здрав българин не съществува". Практиката и показва, че повечето хора, дори когато имат това прекрасно усещане за здраве- са с болни вътрешни органи или показват отклонения при изследване.

Труден, но не невъзможен  е изборът на добра и здравословна храна - смята д-р Емилова. Тя възлага надежди на младите, които се ориентират към вегетарианство и даже веганство. 

Не само теорията на храненето, но и практиката на производство на храните, фалшифицираните етикети с уж полезни съставки, полуфабрикатите, месата допринасят за недобрата здравна кондиция на българите.

Зелените храни, повече билки, диворастящи гъби, по- малко месо- това е пътят към здравето, който трябва да се следва.