Има множество рецепти за приготвяне на козунак с различно ниво на сложност и разнообразни резултати. Но при всяка рецепта е важно да спазваме няколко основни правила:
Тестото не трябва да е рядко, но не бива и да е твърде гъсто - така ще избегнете плоските и твърди козунаци. Най-добре е да се стремите към „златната среда” на консистенцията на тестото, което означава да е въздушно. Освен това, тестото не бива да лепне по ръцете.
Козуначеното тесто обича топлината - затова месете на температура 30 - 45 °C. Опитните кулинари издават, че тестото за козунак трябва да меси и втасва в тишина, затова се опитайте от времето на първото заместване до изпичането в кухнята да няма резки шумове - иначе рискувате козунаците ви да спаднат.
Запълнете формата за печене на половина, след което оставете тестото да се надигне до ? от височината на тавата. После сложете във фурната да се пече.
Преди печенето може с помощта на четка да намажете козунака с жълтък, смесен с 1 с.л. вода и малко масло - така коричката ще се получи хрупкава, а не прекалено твърда.
За да се изпече козунакът равномерно, преди печенето забийте дървена пръчица в средата. Когато ви се стори, че козунакът е готов, извадете клечката - ако е суха, значи козунакът е изпечен.
Печенето трябва да е в овлажнена фурна, затова поставете чаша с вода.
Приблизително време за изпичане: за козунак под 1 кг - 30 мин, 1 кг - 45 мин, 1,5 кг - 1 час, 2 кг - 1,5 часа.
Ако козунакът започне да изгаря отгоре, покрийте го със суха хартия.
Оставете готовия козунак да изстине напълно, преди да го извадите от тавата.
В новия ни брой, посветен на Великден, ще намерите неустоими предложения. Ще научите как да варите яйцата, без да счупите нито едно, кой е най-разпространеният еконачин за боядисването им, ще намерите и съвети, свързани с приготвянето на агнешкото месо, както и специална рецепта за диетичен кокосов козунак. Ще разберете повече за пролетния детокс. Тук са и шест идеи за варени яйца, с които може да изненадате семейството си на празничната трапеза.
Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно какви са традиционните ястия по света, които се приготвят на един от най-светлите християнски празници.
Ще ви предложим втора част на безглутенови десерти, с които да подслаждате ежедневието си, без да се страхувате за здравето. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.
Ще ви срещнем и с джоджена – тихия господар в храната, а наш специален гост е Гергана Георгиева от Geri's Food – Вкус на женственост, която ще ни разходи из своя кулинарен свят, а Ваня Филипова от Culinary with me ще ни подшушне тайните на идеалния козунак. Нейното козуначено руло с шипков мармалад краси нашата корица.
В броя ще откриете рецепти за леки вечери, както и седмично меню срещу бръчки.
От специалиста по аура ореола Магдалена Генчева ще разберете какво пречиства копривата и как да се успокояваме след напрегнат ден,
Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!
Прочетете още
- 19:00 Не пипайте майките и бащите ни с мръсните си ръце
- 17:45 Челен сблъсък с патрулка в София, пострадаха двама униформени* СНИМКИ
- 16:03 Роднини сигнализираха за смъртта на семейство, обитавало "Къщата на ужасите" в Ягода
- 11:15 Издъхна стопанинът на обесеното куче Костадин, друго куче лежи до него СНИМКИ