Радикалният имам Анджем Чоудари бе осъден на пет години и половина затвор от съд в Лондон за призивите му да се подкрепя джихадистката групировка "Ислямска държава", предаде БТА като цитира Франс прес.

49-годишният адвокат от пакистански произход е знакова фигура в средите на британския ислям. Той призоваваше да се подкрепи екстремистката групировка в поредица видеоклипове в Ytube, след като се закле във вярност на лидера й Абу Бакр ал Багдади.

Привърженици на Чоудари в съдебната зала реагираха на присъдата с викове "Аллах акбар" (Бог е велик).

Чоудари е заподозрян, че е вербувал членове за терористични групировки повече от 20 години. Арестуван е през септември 2014 г. в разследване на ислямисткия тероризъм.

На следващия ден е освободен и заявява, че задържането му е било политическа хватка на правителство преди гласуване в парламента за британски въздушни удари срещу ИД в Ирак.

Чоудари е една от водещите фигури в Лондонистан - прякор на радикалното ислямистко движение, установило се в британската столица в началото на 2000-те години.

Бившият лидер на вече забранената организация "Ал Мухаджирун", известна и като "Мюсюлмани срещу кръстоносните походи" или "Ислям за Великобритания", Чоудари е възхвалявал извършителите на атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ и е изразявал желанието си да превърне Бъкингамския дворец в джамия.

Той също така е отказал да осъди ислямистки атентати като нападенията в Лондон през 2005 г., отбелязва Ройтерс.