Неформални преговори за мир в Сирия започват днес във Виена. Отделните страни ще се опитат да насрочат дата за провеждането на избори. В австрийската столица се събират представители на официалните власти в Дамаск, опозицията в страната, Русия, Съединените щати, Турция и Иран.

Официалната част от преговорите започва в събота, когато външните министри на всички държави ще обсъдят ситуацията в Сирия.

Страните ще се опитат да се споразумеят за началото на политическия преход в Сирия и постигането на примирие. По време на срещата ще бъде обсъден въпросът кои политически сили ще имат право да участват в политическия процес и кои ще бъдат признати за терористични организации.

Американският държавен секретар Джон Кери също подкрепи дипломатическите усилия за излизане от кризата.
Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери обсъдиха в телефонен разговор подготовката за срещата във Виена между представителите на международната общност по сирийската криза и намирането на политическо решение на този въпрос.

На срещите от този формат Москва успя да убеди на масата на преговорите да седнат всички страни в конфликта и да търсят мирно решение на кризата. На нея с посредничеството на Русия разговаряха Иран и Саудитска Арабия, за които се смята, че стоят зад конфликта в Сирия, подкрепяйки двата враждуващи блока в близкоизточната държава.

На този фон външният министър на Русия проведе и още един телефонен разговор с иранския си колега Мохамад Джават Зариф. Очаква се пък днес Владимир Путин да разговаря по сирийския въпрос с краля на Саудитска Арабия.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган предупреди приятелски Русия да се въздържа от ескалация в Сирия. Той заяви, че Турция е готова да поеме "повече отговорности" при решаването на регионалните проблеми и предупреди Русия да се въздържа от по-нататъшна ескалация на конфликта.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

145 гледания   |  Още видео
Гласувай:
0 гласа


Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg