Правителството предложи на на президента да издаде укази за награждаването на шестима дейци на културата с ордени за ролята им за развитието на българската култура. Сред тях са и двама пловдивчани - поетесата и издател Божана Апостолова и проф. Анастас Славчев, музикант и педагог, бивш ректор на АМТИИ.

За удостояване с орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големите им заслуги в областта на културата са предложени Божана Апостолова - Пейкова и проф. Крум Дамянов.

Божана Апостолова-Пейкова е българска поетеса и издател. Тя е ръководител на едно от най-популярните издателства за българска литература - "Жанет 45". Тя е в основата на литературния фестивал "Пловдив чете" и на културната инициатива "Младият Пловдив чете". Основател е на престижната годишна литературна награда за поезия "Иван Николов", която се връчва от 1994 г. насам.

За удостояване с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значимите й заслуги в областта на културата и изкуството е предложена проф. Милена Моллова.ен "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен са предложени за удостояване проф. Анастас Славчев и Стефка Берова.


Проф. Славчев е изтъкнат концертиращ пианист, педагог и общественик. Бил е преподавател по пиано в НУИ "Панайот Пипков" - Плевен, директор на Средно музикално училище (днес Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков") в Пловдив. В продължение на два мандата е заместник-ректор, а от 1999 г. до 2008 г., отново за два мандата, е ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.