Международната група за подкрепа на Сирия се споразумя за осъществяване на временно спиране на военните действия в сирийския конфликт и ускоряване и разширяване на хуманитарните доставки, предадоха световните агенции.

Американският държавен секретар Джон Кери каза, че външните министри на страните от групата са се договорили на среща в Мюнхен спирането на военните действия да стане до седмица.

По думите му е постигнато съгласие сирийските мирни преговори да бъдат възобновени в Женева колкото е възможно по-скоро.

Той заяви, че спирането на военните действия няма да се отнася за групировки като "Ислямска държава" и "Ан Нусра".

Британският външен министър Филип Хамънд каза, че прекратяването на боевете може да се осъществи успешно само ако Русия спре въздушните си удари в подкрепа на правителствените сили в Сирия.

Западен дипломат заяви, че на срещата "не е било постигнато споразумение за незабавно спиране на руските бомбардировки, но има ангажимент за процес, който би променил ситуацията, ако проработи".

Кери, руският външен министър Сергей Лавров и специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура водиха почти шестчасови преговори с представители на европейски и близкоизточни страни. На срещата присъстваха външните министри на Иран и Саудитска Арабия - държави, за които се смята, че имат ключово значение за осъществяване на трайно прекратяване на огъня и политически преход в Сирия.

Участниците в срещата се договориха по три основни въпроса: постепенно прекратяване на военните действия в Сирия с твърда крайна дата; осигуряване на хуманитарен достъп до градове, обсадени от двете враждуващи страни; и ангажимент за възобновяване на сирийските мирни преговори в Женева.

Хуманитарните доставки трябва да започнат веднага след среща на работна група по въпроса днес в Женева.
Кери и Лавров казаха, че САЩ и Русия ще бъдат съпредседатели на работната група за хуманитарната помощ и на групата, която трябва да подготви условията за прекратяването на военните действия.

Лавров заяви, че Русия ще продължи да нанася въздушни удари срещу терористични групировки като "Ислямска държава" и "Ан Нусра" в Сирия.

По думите му сирийските мирни преговори би трябвало да бъдат възобновени колкото се може по-скоро, без условия и да включват всички опозиционни групи. /БТА/