Професор от един от най-реномираните европейски колежи по изкуства и дизайн ще прегледа портфолиа на пловдивски младежи и ще им даде насоки как да бъдат приети за студенти. Аренд Рулинг  от  италианския Instituto Europeo di Design  ще проведе творчески семинар тази вечер  от 18.30 часа в хотел „Тримонциум”.

Професор Рулинг е специалист в областта на архитектурата, строителството и продуктовия дизайн и ще направи показно как темата „Лекота” може да се проектира във всички тези направления. След това младежите на свой ред ще му покажат свои скици, по които експертът да прецени шансовете им да учат мода и дизайн зад граница. 

В  Instituto Europeo di Design  бакалавърските и магистърските програми са специализирани в различни направления – от класическата архитектура и интериорен дизайн до бижутерен, транспортен, ландшафтен, автомобилен.

Предлага се също обучение  по маркетинг и реклама в модата, както и по пиар и събитиен мениджмънт. Частното висше училище предлага и курсове за вече дипломирани висшисти. 

Студентите имат възможност да стажуват през последната година във фирми диктатори в своя бранш като „Армани”, „Макс Мара”, „Канон”, „БМВ”, „Филипс”. 

Може да се следва на английски или на италиански език, обясни Стела Пенчева от консултантската фирма „Скайлайнс”, която подготвя безплатно документи на кандидатите.

Сроковете зависят от избраното направление и от това дали ще се учи в някой от петте кампуса на Ботуша или в изнесените. Клоновете в Испания са в Мадрид и Барселона, а в Бразилия - в Сан Пауло. 

Тъй като колежът е частен, таксите за различните специалности варират между 10 и 15 хиляди евро на година, има отстъпки при ранно записване.

В държавните университети в Италия искат между 800 и 3500 евро, а точната сума се определя според семейния доход. Обикновено българите плащат около 1000 евро.