Прокуратурата е образувала осем досъдебни производства за изборни нарушения. Те обаче не са свързани със сигнали от днешния ден, а се отнасят за цялата предизборна кампания, съобщи БНР.
Според нашата информация, днес сигнали няма. Тези 8 са за цялата кампания - две от досъдебните производства се отнасят до данни за престъпления в Пловдив, 6 в София. Иначе 4 от образуваните дела са по данни за купуване и продаване на гласове, 4 са заради коментираното в средата на кампанията нерегламентирано използване на имена и ЕГН-та в подписки на инициативни комитети за президентския вот.

 

Прокуратурата отчита и 55 преписки, образувани по сигнали с твърдения за престъпления срещу избирателните права. Най-много са сигналите от София. Следват Бургас, Пловдив, Варна и Велико Търново. От тях обаче 34 са приключени с отказ да се образува дело. Работата по останалите продължава, като от прокуратурата не уточняват в каква степен на достоверност са подадените сигнали. Така за "Хоризонт" от прокуратурата добавиха още, че основно работата е по старите сигнали, които са подадени, но остава актуална информацията, че до края на изборния ден Районните прокуратури ще очакват да се подават сигнали при тях. Телефоните на районния прокурор трябва да се намират във всяка една изборна секция.