Прокурори, следователи и полицаи ще разяснят на учениците от Английската гимназия до какви последици биха могли да доведат шофирането с превишена скорост, сядането зад волана след употреба на алкохол и неспазването на правилата за движение. Това ще се случи в понеделник, 15 февруари, когато те ще влязат в часа на класния ръководител на ученици от 11 клас от Езикова гимназия „Пловдив“.Това ще е първата лекция за безопасно поведение на пътя, която ще бъде изнесена в пловдивско училище по инициатива на Окръжна прокуратура - Пловдив съвместно с Областната дирекция на полицията и Регионалния инспекторат на образованието.

Окръжният прокурор Румен Попов, шефът на полицията Христо Разсолков, Ваня Киркова, началник на Регионалния инспекторат на образованието, Мирослав Христев, прокурор от от Окръжна прокуратура, и главен инспектор Ботьо Гергинов от сектор „Пътна полиция“ ще разгоряват с учениците.

Часът на класния ръководител по безопасно поведение на пътя стартира точно в 11,50 часа в Заседателната зала на общежитие №2 на Езикова гимназия „Пловдив“ в гр. Пловдив. В дискусията ще участват ученици от четири паралелки от 11 клас.

Инициативата стартира, след като през последните месеци на територията на Пловдивска област зачестиха случаите на тежки произшествия, при които загинаха или бяха ранени млади хора, чиято възраст е под 20 години. Причината екипите от магистрати и полицаи да влизат в паралелките от 11 клас е, че на тази възраст учениците вече имат право да се записват за обучение в курсовете за шофьорска книжка.
Лекциите ще се провеждат в часа на класния ръководител от 15 февруари до края на март по график в училищата в Пловдив и областта./Марица.бг