В понеделник, на 15 февруари, екип от прокурори, полицаи и следователи ще влезе в часа на класния ръководител на ученици от 11 клас от Езикова гимназия "Пловдив" в Пловдив, за да представи първата лекция за безопасно поведение на пътя.

Срещата се провежда по инициатива на Окръжна прокуратура-Пловдив и съвместно с ОД на МВР-Пловдив и Регионалния инспекторат на образованието, и след подписано споразумение за сътрудничество между тях.

В дискусията с учениците ще се включат окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, по чиято идея стартира инициативата, старши комисар Христо Разсолков, директор на ОД на МВР-Пловдив, Ваня Киркова, началник на Регионалния инспекторат на образованието, Мирослав Христев, прокурор от от Окръжна прокуратура-Пловдив и гл. инспектор Ботьо Гергинов от сектор "Пътна полиция". 

Те ще дадат примери от практиката и разяснят до какви последици биха могли да доведат шофирането с превишена скорост, сядането зад волана след употреба на алкохол и неспазването на правилата за движение.

Часът на класния ръководител по безопасно поведение на пътя стартира точно в 11,50 часа в Заседателната зала на общежитие №2 на Езикова гимназия "Пловдив" в Пловдив. В дискусията ще участват ученици от четири паралелки от 11 клас.

Инициативата стартира след като през последните месеци на територията на Пловдивска област зачестиха случаите на тежки произшествия, при които загинаха или бяха ранени млади хора, чиято възраст е под 20 години. 

Причината екипите от магистрати и полицаи да влизат в паралелките от 11 клас е, че на тази възраст учениците вече имат право да се записват за обучение в курсовете за получаване на свидетелство за правоуправление.

Лекциите ще се провеждат в часа на класния ръководител от 15 февруари 2016 г. до края на месец март 2016 г. по график в училищата в Пловдив и областта.