Пред сградата на Българското национално радио на бул."Драган Цанков" 4 се събраха протестиращи срещу спирането на предаването "Деконструкция" по програма "Хоризонт". Недоволните от решението на ръководството на обществената медия искат Управителният съвет незабавно да отмени санкцията. Участниците в протеста преминаваха в двете посоки на намиращата се в близост пешеходна пътека, което причини известно забавяне на движението на автомобили по булеварда, съобщава „Факти”.Пред приятелите на „Деконструкция“ водещият Петър Волгин заяви, че основна причина за спирането му е, че в него се обсъждат темите, за които хората говорят помежду си.

„Това, което хората мислят, това, което мислят за управляващите, както тук в сградата на Радиото, така и в Народното събрание, така и в парламента, президенството, в Министерския съвет. Ние просто имаме един шанс да продължим да се съпротивляваме срещу всякакви опити за цензура. Повече трябва да си говорим за натиска, който се оказва върху обществените медии в България. Не само в БНР, но и БНТ. Знаете, че беше спряно едно цяло предаване на Валя Ахчиева, защото разкриваше едни ужасяващи практики, които действат в България. Докато това продължава, ние няма да сме демократична държава, колкото и магистрали да имаме”, отбеляза Петър Волгин.

„Цензурата олицетворява чудовищния страх на властта от истината, от смелия журналистически глас”, каза журналистката Велислава Дърева.

Припомняме, че на 21 декември Управителният съвет на БНР обяви, че преустановява предаването заради многобройни нарушения на Закона за радио и телевизия, както и акт за административно нарушение, наложен на националната медия от Съвета за електронни медии на 17 декември. Вчера СЕМ оповести, че няма отношение към казуса със свалянето от ефир на предаването, а решението е на Управителния съвет на Радиото.