Проучване във Великобритания сочи, че децата нямат елементарни познания за храните, техните съставки и хранителните алергии. Допитването е по поръчка на компания за безглутенови храни и е осъществено сред 2000 малчугани между 7 и 12 години.
Резултатите му са тревожни - едно на всеки десет деца не знае, че грахът расте в шушулки и не вярват, че шунката не се прави от прасета.
Една пета от децата не знаят още, че маслото е животински продукт.
7% от 8-годишните участници в допитването дори смятат, че то се прави в супермаркетите.
6% от децата на същата възраст вярват, че шоколадът расте по дърветата под формата на квадратчета, каквито си купуваме от магазина.
Алергиите също са непознати на децата, макар че това незнание може да коства човешки живот.
80 процента от британчетата имат съученици, страдащи от алергия, над половината от тях споделят, че учителите не са им разяснили проблема и опасностите, които крие.
Над една четвърт от децата смятат, че връстниците им с алергия към яйца въпреки всичко могат да ги хапват, ако са бъркани или в омлет.
Една пета от подрастващите вярват, че хората с алергия към ядки могат да консумират фъстъчено масло.
Резултатите сочат още, че 56 процента от децата нямат идея какво означава глутен, като много от тях смятат, че е тип лепило или захар.
Прочетете още
- 18:00 Призив за поддръжка: "Аз съм българче" и "Под игото" тънат в бурени СНИМКИ
- 22:07 Второ предложение за брак на големия финал на "Като две капки вода" ВИДЕО
- 19:00 Място за игра или сметище? Пловдивчани се възмутиха от детска площадка
- 17:00 Изминаха 50 дни от загубата на Сияна, за 50 дни не се случи нищо!