Радиловски майстори на най-добро домашно вино и най-вкусно домашно мезе влизат в кулинарна надпревара за Деня на лозаря. Конкурсите ще бъдат част от празничната програма на 14 февруари, когато цяло село чества Трифон Зарезан. Там Свети Валентин не е на почит - американските традиции да се тачат зад океана, казва председателката на читалището Марена Вачкова, която заедно с кметството и земеделската кооперация организира веселията за празника. 

За лозарски регион като Радилово е въпрос на чест хората да правят домашно вино. Във всеки дом има бъчви, във всяка къща се гледа прасе - така че сме майстори и на месните деликатеси, добавя Вачкова. 
За тази година е избран и Цар на виното, който ще предшества радиловци до стадиона, където ще се проведе тържественото орязване на лозите и водосвет за плодородие. В ролята на най-прославен винар влиза 20-годишният Георги Георгиев, облечен в народна носия и нарамил буре. Той ще награди и победителите в конкурсите. Във веселието ще се включат и самодейните състави на читалището, които ще поздравят хората с български народни танци и песни. 

Денят на лозаря пази дълга традиция в Радилово. Едно време за повода пристигали десетки руски групи, които не пропускали да се насладят на еликсира, произведен в селото.

Дегустация на местно произведено вино ще се проведе за девета поредна година и във Виноградец. Кметът Елинка Благова разказа, че вече цяла седмица желаещите да предложат своята продукция оставят бутилка с пенливата течност. Изискването е виното да е реколта 2015 г. и да бъде поставено в предварително определен вид бутилки.

Благова отбеляза още, че вината ще бъдат разделени в три категории - бяло, червено сортово и червено купажно (букет). Тя заяви, че инициативата привлича интереса на местните. Всяка година се включват средно 40-50 души. 

Дегустацията ще е на 6 февруари от 12 ч. в Галерията на виното. Наградите пък ще бъдат връчени на 14-и.
Победителят ще се окичи с приза "Цар на виното за реколта 2015". Празникът протича много тържествено, разказа още Благова. Зарязва се лозето, включват се момичета в носии, а виното е в изобилие.