Районна прокуратура - Пловдив внесе обвинителен акт срещу Александър А., на 20 г. от гр. Пловдив, за отнемане на чужда движима вещ от владението на друг като за това употребил сила - престъпление по чл. 198 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обв. Александър А. е предаден на съд за това, че на 28 юли 2014 г. е отнел мобилен телефон и пари от 32-годишния Х.М. с намерението противозаконно да ги присвои. Същия ден около 22,30 часа Х.М. вървял по бул. "Васил Априлов" в гр. Пловдив в посока към Централна гара. Когато минал покрай спирката на бул. "Христо Ботев" срещу гарата, към него тръгнала П.А., на 18 г. Тя се опитала да го спре и да му предложи сексуални услуги срещу заплащане. Х.М. продължил по улицата. В това време получил съобщение по мобилния си телефон и спрял да го прочете. П.А. се приближила към него. Мъжът опитал да я отблъсне, но тя не си тръгнала. По-късно констатирал, че от джоба на дънките му липсвали пари. Настигнал П. А. и поискал да му ги върне. Жената отвърнала, че не е взела пари. Той настоявал да отвори дамската си чанта, но тя отказала и повикала обв. Александър А., който бил наблизо. Чантата била издърпана със сила от Х.М. с цел да провери дали парите са в нея. С нея той избягал към коловозите на Централна гара. Прескочил близката ограда, за да отиде на паркинга и да отвори чантата, но паднал и си ударил дясната ръка. В това време обв. Александър А. и още няколко лица, неустановени по делото, го подгонили. Х.М. изхвърлил чантата в кош за боклук. Той бил настигнат от обвиняемия и другите лица, които го повалили на земята и започнали да му нанасят удари по цялото тяло с ръце и крака.

Обв. Александър А. взел мобилния телефон и дребни банкноти от джоба на панталона на Х.М. и побягнал заедно с останалите лица. Пострадалият по-късно отишъл в болницата, където лекарите установили, че ръката му е счупена. Същевременно П.А. се оплакала в полицията за грабеж на дамска чанта от Х.М., в резултат на което е било образувано отделно досъдебно производство. Фактическата обстановка по делото се установява от свидетелски показания, стоково-оценъчна експертиза и др. Предстои Районния съд да насрочи съдебно заседание по делото.