За трета поредна година в Разград ще се проведе Великденски крос, с участието на атлети и любители бегачи от цялата страна, съобщиха от Клуба за приключенски спортове "Зелена стъпка". Състезанието се организира с подкрепата на Община Разград, "Амилум България", ПФК "Лудогорец" и спортни магазини "Яко".
Великденският крос е предназначен за спортуващи с различно ниво на подготовка - от напълно начинаещи до напреднали и професионалисти. Няма възрастови ограничения. Участието е безплатно. Заявява се чрез регистрация на сайта на "Зелена стъпка" green-foot.net до края на днешния ден - 29-и април.
Състезателите избират между две дисциплини - петкилометров крос или щафета. Участниците в петкилометровия крос изминават 5 обиколки на трасе с дължина 1 километър. При завършването на всяка обиколка, преди финалната, получават в движение от организаторите специална гривна в различен цвят за всяка обиколка - общо четири.
В другата дисциплина - щафетно бягане, участниците се регистрират и участват като отбор от петима състезатели, сред които поне една дама. Всеки съотборник бяга по една обиколка от един километър, като щафетата се предава от един състезател на друг. Контролното време и за двете дисциплини е 60 минути - напълно достатъчно дистанцията да бъде измината успешно и от хора, които не бягат редовно или участват в градски крос за първи път. Всеки регистриран и заявил участие за състезанието ще получи своя стартов номер в деня на бягането - 30.04. между 9:00 и 9:45 на старт/финала.Стартът на Великденския крос е в 10 часа. Трасето започва от площад "България" , продължение по бул. "България" в посока изток. След достигане края на пешеходната зона се прави остър ляв завой и се продължава по ул. "Св. св. Кирил и Методий", която ще бъде затворена за движение на автомобили. Маршрутът продължава покрай Художествената галерия, след това по площад "Независимост", покрай сградата на Драматичен театър "Антон Страшимиров". При Часовниковата кула трасето завива на юг, отново покрай сградата на Драматичния театър, по улица "Искър", която ще бъде затворена за автомобили. След преминаване покрай Момина чешма и излизане на бул. "България", трасето завива на ляво (отново по бул. "България") и достига мястото на старта, който се явява и финал.В 11 часа е награждаването на финалистите. Спортни награди и авторски медали, дело на дизайнера Цоньо Пенев - председател на УС на СНЦ "Зелена стъпка", ще получат победителите на първите три места при мъжете, жените и отборите в щафетата. Атрактивни награди ще бъдат раздадени и на лотариен принцип между всички успешно финиширали състезатели в петкилометровия крос и в щафетата. Като на всеки градски празник, на Великденския крос ще има водещ и музика. Организаторите са подготвили и почерпка за участниците с плодове и вода. Коментирай