Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. Много кампании се правят срещу него, но единственият ефективен подход всъщност е профилактиката. Редовните прегледи при хирург и мамографското и ехографското изследване. И обикновено дотук свършват добрите намерения, защото е сложно понякога да намериш направление за хирург, а изследванията струват пари и не всеки може да си ги позволи.
Реална стъпка в подобряването на тази ситуация предлага доц. Ваня Узунова от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Тези дни тя обяви безплатни прегледи в три дни от седмицата, а идеята и е те да станат ежедневни, предава кореспондентът на БГНЕС от града.

 

Прегледите извършва самата доц. Ваня Узунова. Тя е доказан специалист точно в тази област, тя има 30 години стаж в Клиниката за гръдно-коремна хирургия на УМБАЛ, специализация в Института Кюри в Париж по заболявания на млечната жлеза, квалификация по ехография на млечна и щитовидна жлеза, член е на Българското хирургично дружество и на Френското дружество по сенология и патология на млечната жлеза. Опитът й в други страни и дава възможност да види как на много места се правят усилия за реална профилактика, защото, както сочат данните, ракът на гърдата " подмладява".Особеното при това коварното заболяване е, че ранното откриване на тумора дава шанс за пълно излекуване. Важно е профилактиката да се прави в пълнота- понякога прегледът при хирурга не открива образувания, но при мамографското или ехографско изследване те се виждат в дълбочина. Въпреки натовареността си като хирург и преподавател, доц. Ваня Узунова обяви своята инициатива и мисли как да доразвие нещата, защото нейният труд и съответно прегледите са доброволни и безплатни, но изследванията трябва да се платят. Вместо кампанийни призиви, ако се намерят спонсори или начини на финансиране, цялата тази профилактична пътека може да се " затвори" за обичайните остри камъни в здравната ни система и да работи самостоятелно. Въпросът е, че някой тръгва в тази посока, други ще го последват.

 

Безплатните прегледи са в понеделник, вторник и четвъртък от 13.30 до 15.30 в Клиниката по гръдно-коремна хирургия на 11 етаж на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, записването е на тел. 0898 47 82 50 всеки делничен ден от 12:00 до 13:00 ч. Няма краен срок, това не е просто кампания, а реална достъпна профилактика.