Рекордна скъпотия по гръцките острови, от догодина ДДС скача на 24 на сто, а бензинът на 2 евро за литър, пише в. "Прото тема" по повод приетия снощи от парламента бюджет за 2018 г., включващ нови мерки за икономии, които правителството договори с кредиторите и ще продължи да прилага и след официалния край на третия международен спасителен план през лятото.

Вестникът смята, че скокът на данък добавена стойност ще нанесе огромен удар на островите и върху туризма.

Правителството даже не пощади пострадалите от земетресенията по някои от островите - заради повишения ДДС, загубите от доходите на някои островитяни ще са 5 на сто на година или около 500 евро, допълва всекидневникът

От 1 януари повишението на ДДС ще засегне 27 от общо 32 острова в Егейско море.  Само 5 острова за шест месеца ще бъдат изключени от това поскъпване. Това са островите Лесбос, Хиос, Самос, Кос и Лерос, за които по-високите ставки на ДДС ще влязат в сила от 30 юни 2018 г.

В. "Катимерини" коментира, че сблъсъкът в парламента по време на дебатите за бюджета е бил фронтален и се е разразил между премиера Алексис Ципрас и лидера на опозицията Кириакос Мицотакис.

Вестникът уточнява, че бюджетът е бил приет със 153 гласа и че в негова подкрепа са гласували всички депутати от коалиционните партии СИРИЗА и Независими гърци, и една бивша депутатка от Съюза на центристите.

"Съксес стори и тъжна реалност" - така в. "Вима" в редакционен коментар оценява дебатите, като прави извода, че представената от премиера Ципрас "разкрасена ситуация" може би е в хармония с неговите планове за евентуални избори, но тя била далеч от действителността, в която е заставено да живее обществото.

"Това е реалистичен бюджет и последният под надзора на кредиторите", цитира изданието в заглавие уверението, дадено от Ципрас.

На този фон в. "Нафтемборики" помества изследване на Европейската комисия, което показва, че гърците остават най-големите песимисти в ЕС, що се отнася до икономиката им и до заетостта. Гърците не вярват на Европа, но масово подкрепят еврото. Те заявяват също, че не вярват и на правителството в Атина и на политическите партии в страната, са констатирали от Еврокомисията.

/БТА/