Тялото на загиналия край Палмира Александър Прохоренко е предадено на Русия от кюрдските опълченци. За това съобщава представителят на кюрдските „Отряди на народната отбрана” Ридур Халил."Това стана възможно след рисковани преговори между нас и Ислямска държава", пояснява Халил, отказвайки да съобщи повече подробности. 

Старши лейтенант Александър Прохоренко загина в Сирия по време на авиационно нападение от терористите в близост до Палмира. За да спаси своите, офицерът привлякъл вниманието им и останал под огъня в самоубийствена мисия, обкръжен от терористите.

След гибелта му той бе удостоен със званието Герой на Русия, получено с указ на президента Владимир Путин.

Смелата постъпка на Прохоренко възхити целия свят. Командващият му нарежда да се придвижи на безопасно място преди да бъдат извършени авиоударите, но "руският Рамбо" (както го нарекоха западните издания) казва "Извършете удара сега, моля побързайте".

Прохоренко казва още: "Аз съм обграден, не искам да бъда хванат от тях и да се подиграят с мен и с униформата, която нося".

"Искам да умра с достойнство и да взема с мен всички тези мерзавци. Моля ви да изпълните последното ми желание, което е да бомбардирате, те така и така ще ме убият", гласят последните думи на офицера.