Сигнал за изоставено бебе в Перник вдигна на крак институциите. В 13 часа в полицията вчера е подадена информация, че в училище "Свети Иван Рилски" има изоставено дете.

След проверка на криминалисти се оказа, че бащата е дал 8-месечното момиченце на своята бивша жена, която е учителка по музика в училището. Тя не е майка на детето. Родителите, които са от ромски произход, все още се издирват.
 
"Сигналът за изоставеното дете е подадено от директора на училището, след като е било установено, че детето е изоставено. Криминалисти са се заели със случая, но се е оказало, че родителите на детето са го оставили на грижите на бившата съпруга на бащата, която е учителка. Тъй като имала часове, се наложило да остави детето на грижите на друга учителка", обясни в сутрешния блок на БНТ директорът на пернишкото ОУ "Св. Иван Рилски" Бойко Свиленов.
 
"Към 12 часа моите служители докладваха, че има изоставено дете в подготвителната група. Учителката е замествала в природо-математгичеката гимназия и се оправдала, че има първи час и оставила детето", каза Свиленов. Той допълни, че е заподозрял, че има нещо нередно и сигнализирал органите на реда, които са се отзовали бързо. Според него детето е престояло в училището не повече от десет минути. В училището има видеонаблюдение. Охраната е пуснала учителката с бебето и охраната не може да я спре.
 
Директорът  допълни, че е разговарял лично с въпросната учителка и тя обяснила, че решила, че е добре да остави повереното дете и да си вземе часа: "Според писанията през нощта излиза, че това е детето на бившия съпруг, който го е оставил при нея".
 
Свиленов заяви, че ще се вземат необходимите мерки, но ще се всеки случай ще се разглежда по отделно. Детето е в добро състояние и се намира в многопрофилната болница в Перник. От полицията отказаха да застанат пред камерата, но заявиха пред БНТ, че родителите на детето нямат регистрация в Перник и живеели тук и не работели. Те са от ромски произход и се издирват. Не се знае какво ще се случи с детето и дали ще им бъде върнато, ако те въобще го потърсят.