Полуразрушена къща на пъпа на Пловдив заплашва да се разпадне върху минувачите. От някогашното архитектурно бижу на ъгъла на улиците „Цар Асен” и „Г. М. Димитров” е останала само фасадата и създава впечатлението на люспа. Липсват две от стените, както и покривът. В единия край на имота зее дълбок изкоп, който е пълен със строителни отпадъци, пластмасови бутилки и хартии. Ежедневно отломки от мазилката падат върху тротоара. Изпочупените стъкла от прозорците са надвиснали над улицата. При всеки по-силен вятър се отлепя по някоя тухла или парче желязо от руината, алармираха пред „Марица” хората от квартала. Като по чудо все още няма жертви и пострадали, при положение че всеки ден покрай опасната сграда минават десетки студенти, които учат в Пловдивския университет. 

 

 

 

„Доскоро имаше предпазни ограждения, но един ден дойдоха някакви работници и ги махнаха. Вместо тях на най-близкото дърво сложиха една табела с надпис „Премини на отсрещния тротоар”, но минувачите просто не я забелязват”, разказват комшиите. 

 

Сградата се руши от години. През 2015 г. в имота влязоха машини и започна събарянето, но то бе спряно, тъй като къщата е паметник на културата. След това беше изготвен проект за реставрацията , който предвижда укрепване на фасадата и запазване на визията , както и надграждане на съществуващата постройка. Бъдещата сграда ще има както жилищни, така и офис части. По същия начин бе реставрирана и отсрещната постройка, в която се намира бившият ресторант "Скерцо".

 

Хората от квартала обаче се притесняват, че в момента край рушащата се къща се преминава свободно, а тя е изключително опасна. И се питат какво ще се случи, когато завалят дъждовете и снеговете и стърчащите в нищото дебели дървени греди натежат.