Възстановяването на Сирия ще струва между 140 и 180 млрд. долара, пресметна д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В Сирия са открити големи залежи от петрол и газ, които не са обработени още, заради войната. Тези залежи са една от първопричините за конфликта, но вече има договор между сирийското правителство и Русия за експлоатацията им през следващите 25 години. Това означава приходи и по-бързо възстановяване", посочи той.

По думите му не е възможно политическо решение на проблемите в Сирия, преди да се разреши проблема с тероризма, а нито руснаци, нито иранци, нито сирийци ще приемат изпращане на военни сили в суверена държава без одобрението на Сирия.

"С изключение на Саудитска Арабия и Турция всички държави, включително Русия и САЩ искат края на сирийската криза, защото вече влияе на целия свят и отдавна е излязла извън региона", допълни Абуаси.

"Директна актуална опасност от терористични атаки за България няма, по преценката на всички анализатори, но за България има друга опасност. Вече нахлуват идеите на радикалния ислям, с помощта на много пари и посолства", каза обаче той. 

Повече може да видите на Bloomberg TV Bulgaria.