Русия и Турция подписаха днес междуправителствено споразумение за изпълнение на проекта за газопровод по дъното на Черно море "Турски поток", предаде ТАСС. Договорът бе подписан от министрите на енергетиката на двете страни, Александър Новак и Берат Албайрак, след преговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул.

Споразумението предвижда да бъдат прокарани две тръби от магистралния газопровод по дъното на Черно море. Те трябва да са готови до декември 2019 г., съобщи по-рано днес президентът на руската държавна газова компания Газпром Алексей Милер. Преговори за прокарване на трета и четвърта тръба не се водят, уточни впоследствие руският енергиен министър Александър Новак.

Русия реши строи газопровода "Турски поток", след като през 2014 г. се отказа от алтернативния проект "Южен поток" заради изискванията на Европейския съюз той да отговаря на т. нар. Трети енергиен пакет, припомня ТАСС. Впоследствие обаче преговорите бяха преустановени, включително заради кризата в руско-турските отношения. Работата по "Турски поток" продължи с възстановяването на двустранните връзки.

Цената на проекта е изчислявана на 11,4 милиарда долара. Турция ще получи отстъпка от цената на руския газ в рамките на проекта, съобщи Путин. Двете страни се договориха още за ускоряване на проекта за построяване от Русия в Турция на атомната електроцентрала "Аккую", обяви Ердоган.

Турските селскостопански стоки ще бъдат допуснати до руския пазар, съобщи Путин. Миналата година Турция изнесе в Русия такава продукция за 500 милиона долара. Русия обаче затвори своя пазар за турски плодове и зеленчуци след избухването на кризата в двустранните отношения в резултат на свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница през ноември миналата година.

Русия е готова да участва в търгове за изграждане и изстрелване на сателити за Турция, каза още Путин.

Процесът на нормализиране на отношенията между Турция и Русия продължава с пълен ход, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС.

На съвместна пресконференция с руския си колега Владимир Путин след среща между двамата в Истанбул Ердоган отчете, че отношенията между Анкара и Москва се подобряват. Те ще продължат да се развиват и ще обхванат много различни области, допълни турският президент.

Путин обяви, че с Ердоган са се договорили за засилване на руско-турските контакти по линия на военните ведомства и спецслужбите.

Контактите между двете страни в много сфери бяха прекъснати след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница през ноември миналата година. През юни Ердоган се извини на Путин за инцидента в писмо, след което двамата проведоха телефонен разговор, станал основа за възстановяване на руско-турските отношения, припомня БТА.

Руският президент Владимир Путин заяви още, че с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган са се съгласили днес, че е изключително важно да бъде доставена хуманитарна помощ в северния сирийски град Алепо, предаде Ройтерс.

"Имаме обща позиция, че трябва да бъде направено всичко възможно, за да бъде доставена хуманитарна помощ в Алепо. Единственият проблем... е гарантирането на сигурността на хуманитарните доставки", каза Путин на пресконференция с Ердоган след срещата им в Истанбул.

Турският президент заяви, че с руския си колега са обсъдили конфликта в Сирия, включително турските военни операции и там и необходимостта от сътрудничество с цел доставяне на хуманитарна помощ в Алепо.

В събота Русия наложи вето в Съвета за сигурност на ООН на френски проект за резолюция, изискваща прекратяване на въздушните удари и прекратяване на военните полети над северния сирийски град. Алтернативен руски вариант не успя да събере необходимата подкрепа от 9 гласа в 15-членния съвет.