Русия предложи на САЩ план за прекратяване на огъня в Сирия. Вашингтон го проучва. Това заяви в интервю за вестник "Московский комсомолец" руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

"Без да разкривам особени детайли, ще отбележа, че сме предложили абсолютно конкретен план, който в момента те проучват", каза той.

Лавров изрази надежда, че ”съдържащите се в него доста простички предложения” няма да отнемат прекалено много време, за да бъдат разгледани от Вашингтон.

Той припомни, че държавният секретар на САЩ Джон Кери наскоро е говорил за руско предложение в свое интервю.

Лавров отбеляза също, че по темата за Сирия Москва не работи сама, а в съдействие с другите международни партньори.

Руският външен министър изрази удивление, че германският канцлер Ангела Меркел е подкрепила безусловно Турция по отношение на ситуацията в Сирия на фона на шантажа на Анкара във връзка с проблема с миграцията, предаде още ТАСС.

"Удивени сме от безусловната подкрепа за Анкара в цялата сирийска история, която прозвуча при визитата на германския канцлер Ангела Меркел", каза Лавров.

"При това за главен виновник за случващото се бе посочена Русия, защото заради ударите на нейните Въздушно-космически сили се увеличавали бежанските потоци. И дума не бе казана - поне, публично - за очевидните факти: терористичната заплаха в Сирия се подхранва от контрабандата през турската граница и в двете посоки”, каза още руският министър.

В интервюто Лавров заяви още, че отстраняването на кюрдите от преговорите за Сирия е високомерна позиция на Турция, която никой повече не споделя.