Коледа е много специален момент за всички хора. Въпреки че традициите по света са различни, едно нещо със сигурност обединява празнуващите – трапезата. Оказва се, че и ястията, поднесени на Коледа, могат да бъдат изненадващо разнообразни.„Бизнес инсайдър” публикува извадка от книгата „Коледните вечери по света”, в която са събрани най-различни рецепти от празничната трапеза на различни народи. Споменати са и традиции на българите, макар и с някои неточности.

Ето някои от тях:

Бразилците ядат пуйка на Коледа, която е по-различна от американската. Сервират също ориз, бразилски ядки и плодове.

Германците много обичат плодовия сладкиш щолен, който върви с греяно вино – глювайн. Щоленът се прави във формата на гърбица, която символизира гърбиците на камилите, превозвали тримата влъхви.

Българите постят преди Коледа, затова наблягат на пълнените зеленчуци, супите и кейковете”. Така пише. Предполагаме, че под „супи” имат предвид бобена чорба, а под „кейкове” – всички видове тестени изделия, за които няма дума в английския: баница, погача и т.н.

На Фиджи местните приготвят ястие от риба, увита в листа от банан, пълнено пиле и свинско. Те се изпичат в изградена от камъни пещ в земята.

Всички сме чували за горящ пудинг, но във Великобритания наистина го ядат. Става дума за сладкиш със смокини, който се залива с бренди и се запалва за ефектно поднасяне.

„Пиршество със 7 риби” е традиционно ястие в Италия. В него се комбинират най-различни морски храни като калмари, треска, аншоа, миди и др.

Французите също поднасят морска храна на Коледа. Ястията им включват омари, стриди и гъши дроб.

В Швеция сервират оризов пудинг с трудно за произнасяне име. Сервира се в купички, а в една от тях се слага бадем. На когото се падне купичката с бадема, той ще бъде късметлия през цялата година.

В Коста Рика ядат „тамалес” – свинско месо с царевично тесто, увито в листа от царевица. Съществуват множество вариации на рецептата.

Ако обичате сурово, гниещо месо, идете в Гренландия за Коледа. Там ядат сурова китова кожа и мас – „матак”. Друго ястие – „кивиак” представлява несготвено месо от един вид птица, с което се пълни тюлен, който пък се заравя в земята докато се разложи.

В Етиопия ядат „доро уат” – яхния от пилешко, сервирана върху кръгла питка. И не ползват прибори.

В Южна Африка е лято по Коледа, затова местните си спретват „брааи” – африканско барбекю с агнешко, пуйка и свинско.

В Австралия също мятат барбекю с пуйка и свинско. Освен това похапват скариди, печени по традиционен начин.

Ганайците ядат царевична каша, яхния от бамя, ориз и каша от сладки картофи или определен вид банан, която наричат „фуфу”.

По разбираеми причини повечето хора, стъпвали на Антарктида, прекарват Коледа на кораби. Затова, логично те наблягат на консервите и манджите на корабния готвач.

Египетските християни постят три дни преди Коледа. През това време често похапват „кушари” – ястие от макарони, ориз и леща, п о крити с доматено-оцетен сос.

Християните в Индия ядат на празника традиционните „бириани” – ястия с къри. За десерт поднасят „кхиир” – сладък млечен пудинг.

Във Филипините християните слагат на трапезата цяло сочно печено прасенце, понякога с топка сирене в устата.

В 6 ч. вечерта на Бъдни вечер исландците сядат на масата за стабилно похапване с месо, включително и еленско.

В Аржентина поднасят изискано телешко със сос от риба тон. Обичат също телешко и свинско, които често приготвят на грил.

Финландците засядат на коледна „юлупьотя” – масивна маса, отрупана с блюда, включващи шунка, хляб, риба, печива и зеленчуци, както и греяно вино.

В САЩ си падат доста по яйчения пунш, който съвсем не е безобиден, защото съдържа алкохол.

Вярвате или не, християните в Япония обичат да се отбиват в популярна верига за бързо хранене, известна с пържените си пилета, и да изпробват целия асортимент.