Към нова законова мярка - инкриминиране на ранната бременност, призова наш лекар. Непълнолетните и малолетни майки да попадат под ударите на закона, предложи началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс на Русенската болница  д-р Георги Хубчев, цитиран от Нова тв. Докторът предлага крайната мярка, провокиран от тревожната тенденция у нас все по-малки момичета да забременяват и да раждат. По последни данни на социалното министерство у нас има около 3000 момичета, станали майки, преди да навършат 16 години. Общо непълнолетните родилки са близо 5500.

Няма как ранното родителство да се сложи в графа "престъпления", коментира социалният министър Ивайло Калфин. Същото мнение изразява и адвокат Николай Хаджигенов. От чисто правна гледна точка тази идея е малоумна. Заплахите със затвор и концентрационни лагери никога не са работели, категоричен бе юристът. Според него единственото решение на проблема би могла да бъде ясна и последователна държавна политика, чрез която момичетата да се образоват сексуално и да разбират какво ги очаква след евентуално ранно раждане. Децата, които раждат деца, живеят в уязвима среда, коментира още адвокат Хаджигенов. Според юриста проблемът е толкова голям, тъй като прокуратурата рядко завежда дела с такъв казус. 

Първата стъпка към превенцията на ранното забременяване вече е направена. А тя се състои в това, че вече помощите за младите майки се дават в натура, заяви 
Детелина Котевска, началник на отдел "Мерки за закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане. Според Котевска все още е рано да се каже дали тази мярка има ефект, защото промените бяха въведени в края на лятото на 2015 г.

Сегашното законодателство предвижда наказателни мерки по отношение на бащата, ако той е пълнолетен. Най-често обаче случаите се разминавали с условни присъди и глоби до 1000 лв.