Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отсъди, че информационните сайтове не носят отговорност за съдържанието на коментарите на потребителите, под статии, съобщи „Дойче веле“. Решението е в резултат на дело, заведено срещу унгарския информационен сайт Index.hu.

Делото води агенция за недвижими имоти, за която е имало статия, а коментарите на потребителите под нея са били крайно обидни и накърняващи репутацията на компанията. Унгарският съд е признал сайта за отговорен за съдържанието на коментарите и така делото стига до ЕСПЧ.

От Index.hu отбелязват, че веднага са премахнали обидните коментари като твърдят, че не могат да бъдат държани отговорни за съдържанието на потребителските текстове.

СЕПЧ се съгласява с това твърдение, като отбелязва, че унгарският съд не е преценил „състезаващите се“ в случая права – това на свободата на изразяване и това на агенцията за недвижими имоти да опазва своята търговска репутация.

Европейският съд критикува решението на унгарския, че е приел коментарите за незаконни без да отчете факта, че сайтът е имал ефективна система за модериране и е премахнал обидното съдържание.

„Въпреки че коментарите са обидни и вулгарни, те не представляват незаконна реч, не са реч на омразата и не подстрекават към насилие“, пише в решението на съда.

Решението на ЕСПЧ означава, че европейските информационни сайтове няма да носят отговорност за обидни, но законни мнения на техните читатели, ако имат ефективна система за модериране на коментарите и премахват обидното съдържание при поискване от съда.

Източник: http://www.economy.bg/