Това се е случило благодарение на тектонските плочи. Промени, които обикновено отнемат няколко века, този път се случили всичко на всичко за 11 секунди.

Специалисти от изследователския център по земетресения в Университетта Докуз Ейлюл (Измир) анализирали последствията от разрушителното земетресение, което стана през юли 2017 г. на западното крайбрежие на Турция. Оказало се, че от движението на плочите курортният град Бодрум се е преместил в посока на Егейско море приблизително с 26 сантиметра.

По принцип, както обясняват изследователите, изменението на релефа на земната повърхност в сеизмично активните зони е нормално явление. Въпреки това движението, което е било регистрирано, обикновено отнема не по-малко от 50 години, а сега се е случило за 11 секунди.

"Данните от спътниковите наблюдения установиха, че е протекъл разрив на морското дъно в продължение на 65 километра и ширина 25 километра на южното крайбрежие на Бодрум и остров Кос. Едната плоча се е отделила от другата," коментира професор Хасан Сезлибир.

Мощното земетресение се случи край бреговече на турция през нощта на 21 юли. Сериозни разрушение не бяха фиксирани, на няколко сгради се образуваха пукнатини, а първите етажи на крайжбрежните хотелри бяха навноднени. Подземните трусове станаха и причина за неголямо цунами.