България има голям потенциал за производство на биологични храни по световни стандарти. От години земята в България не е обработвана с големи количества химикали, а това е сред най-важните предпоставки за производство на екологично чисти храни и фуражи. 

Това заяви холандецът Йоханес Куулс, главен мениджър на европейска сертифицираща компания, по време на първия конгрес по биоземеделие, който се провежда днес и утре в пловдивския хотел „Санкт Петербург“.

Според него само за 5 години търсенето на екохрани в ЕС е нараснало близо 2 пъти. Разпокъсаната собственост върху земята пречи за развитието на сектора и на държавата. Затова бъдещето пред българските фермери, отглеждащи биологична продукция, е обединяването в съюзи или сдружения, коментира пред Радио Пловдив холандският експерт.

В момента България заема скромно място сред страните доставчици на биохрани, за разлика от Румъния, Литва, Украйна. Българските фермери успешно биха могли да произвеждат слънчоглед, леща, царевица, грах за европейските пазари, заявиха експерти по време на конгреса по биоземеделие в Пловдив.