Саудитският министър на петрола Али ал Нуейми, най-влиятелната личност в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), днес е бил освободен от поста с кралски декрет, съобщи държавната телевизия "Ел Ихбария", цитирана от Франс прес.

На негово място е назначен Халед ал Фалих като министър на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси по решение на крал Салман в рамките на мащабно преструктуриране на правителството. Досега той беше министър на здравеопазването.

Нуейми беше начело на петролното ведомство на най-големия износител на черно злато в света от 1995 година, отбелязва Ройтерс.

Освен създаването на новото министерство на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси, с кралския декрет се премахва старото министерство на водното стопанство и енергетиката, а министърът на земеделието Абдулрахман ибн Абдулмохсен ал Фадхли поема водния ресор.

Кралят сменя и министрите на транспорта, търговията, социалните грижи и поклонничеството и създава нов комитет за отдих и култура.

Освобождаването на Нуейми става, след като Саудитска Арабия води от близо две години политика, довела до срив на петролните котировки на световните пазари, посочва АФП.

Още в началото на годината обаче Нуейми, който винаги е имал голяма тежест при определянето на политиката на ОПЕК, бил обявил желанието си да излезе в пенсия при преструктурирането на министерствата през май, съобщи в. "Файненшъл таймс" през януари, позовавайки се на източници от енергийната промишленост. (БТА)