Споделяме с Вас една уникална рецепта, която ни беше подшушната от г-н Атанас Спасов - създател на вестник "Марица" (на малката снимка). Той разкри тайната на приготвянето на шаран в румънска саламурка, която е нарекъл "Пикантен шаран Цар Мишо в румънска саламурика".

Takaaaa! Oще се колебая: дали да се отдам на ежедневната коментарна журналистика, решително обявявам, че ще ви карам регулярно да се облизвате, споделяйки с вас някои чисто мои си кулинарни изкушения. Следващата рецепта от личния ми тефтер, посвещавам на виночерпица ми и певач на "Парла пио пяно" Щерю Щерев, известен още като Щеристия! Нарекъл съм гозбата ПИКАНТЕН ШАРАН ЦАР МИШО В РуМЪНСКА САЛАМУРИКА. Що точно Мишо Царя (той е на голямата снимка) - ми щото бай ви Мишан е владетелят на язовир "Кърджали", а там са най-яките шаранковци, мускулести и без грам миризма на тиня се въдят именно в тези родопски води... Почваме!

Разходете се до язовира, теглете едно темане на Царя и го помолете да извади от сетката един шаран около 2-2,5 кг, да го натъкми, да го изчисти и Махмуд черния кърджалийски мангасар да го метне в багажника. Сетне пийте с негово величество по една мастика с бит хайвер от есетра и си бийте камшика към Пловдив (има няма час и нещо добро каране), като се кръстите да не ви гепят катаджиите на КПП-то след града от долината на глинените гърнета. Като стигнете големия град, бягайте в "МЕТРО", щото само там ги има свежите подправки, които ви трябват.

Набавете си босилек, девисил, салатен лук, див чесън, морска сол, чукан булгур, бабекова кайма (съзнателно не ви пиша грамажите, щото колкото и да купите, все ще ви влезе в работа), пресни люти чушки и пукани такива и още - магданоз, копър (ако има чешур е супер!), смлян чесън и разбира се, лимон, седм-осем големи печурки, две тиквички, бурканче сушени домати, каперси и лют пипер за шкембе чорба. Амаааааа, взех ви акъла с продуктите? Тъй я!... У дома, се нагласявате около кухненския плот и почвате магиите.

Първо, приготвяме плънката - ароматна, люта, необикновена! В уок-тигана сипвате наситнения див чесън, половин глава салатен лук на лунички, нарязаните на кубчета гъби, двете тиквички - и те на кубчета, две пукани люти чушки, посослете, поръсете с чер пипер и почвайте със запръжката. Ползвайте царевично олио, заради приятния мирис и плътност. Пържим, пържим и като почне да ни се вие свят и да ни свива стомаха от мерак, посягаме към бабековата кайма (околко полвин килце) и запържваме и нея. Като добие леко златист цвят, сипваме една чаена чаша булгур, чаена чаша бяло вино и половин чаша вода. Намаляваме котлона и след като заври я задушавамеееее! Тая плънка е страхотна и за сърми и за пълнени чушки. Изчакайте виното и водата да изфирясат, осослете с морска сол и махнете тигана от котлона. Дойде ред на шаранко!

Разтваряме корема му, намазваме вътрешността със смлян чесън и нахакваме утробата с плънката. Един голям рибок ще побера около 700-800 гр. плънка. Дано сте се сетили да загреете фурната на 180 градуса! Направете от двете страни на рибата поняколко диагонални разреза и пъхнете в тях резенчета лимон. Паркирайте жертвата на кулинарната ви страст в тавичката с нагласената и намазнена хартия за печене, покрийте с домакинско фолио и .... айде във фурната! Дорде шаранът се пече, се заемаме със саламуриката.

В блендера слагаме две-три пресни люти чушки, башка две супени лъжици от оня пипер дето най-върви с шкембе чорбата, една връзка магданоз, босилека дивисила, сушените доматчета, копъра и седем-осем скилидки чесън. И правим дррррррррт, дррррррт, дрррррт с машината. Сместа трябва да се наситни, а не да става на каша. Сетне сипваме яко оцет и олио... и пак дрррррт! Убаво да се омешат преди да напълним някоя подходаща за соса съдинка. Аз лично, тая саламурика я обичам редичка!

Време е да надникнеми да видим докъде сме я докарали във фурната. Отвиваме фолиото. Кожичката на шарана тряба да е станала тъмно златиста и хрупкава. Тогава вадим тавата и много внимателно обръщаме рибата от другата страна, заливаме я със соса от печенето, слагаме в разрезите лимончетата и а бакалъм - отново във фурната, ама без фолиото. Намаляме на 150 градуса. След 20 минути всичко е готово Гледката е зашеметяваща, ароматът е смъртоносен!

Внимателно изтегляме от тавата домакинската хартия, щото бабо, аз рибата така я ям, не върху платото невероятния шаран! Сервирам в тавата, щото така ми е по- кеф. И по ми пълни окото. Идва хепи ендът, майни! Овкусявам допълнително с десетина капки уни сос плънката, сипвам я в едно по -олямо гювече и я поръсвам обилно с пармезан. Сетне леко запичам. Сетне я сервирам барабар с рибока. Сядайте да го еба! Щерьо, кажи сега какво още е нужно? Не се озъртай! Бутилка студена Тамянка на Тера тангра бе, пич! Ай наздравеееее!