Сблъсъци между неколкостотин млади анархисти и полицията станаха днес в градчето Бренер в Италия, на границата с Австрия, предаде Франс прес. Анархистите протестираха срещу антиимигрантската политика на Австрия, която затегна мерките за контрол над наплива на бежанци и обвини Италия, че не полага достатъчно усилия, за да ограничи мигрантския поток.

Анархистите окупираха за кратко малката железопътна гара в градчето Бренер. Те издигнаха лозунг "Да премахнем границите" и се опитаха да проникнат на австрийска територия от Италия, но бяха възпрени от многобройни полицаи и карабинери от силите за борба с безредици.

Полицията разчисти мястото около гарата, но няколко десетки демонстранти започнаха да замерят с камъни и димки силите на реда, които им отвърнаха със сълзотворен газ. Италианската агенция Аджи съобщи, че двама полицаи са ранени, полицейска кола е опожарена и няколко демонстранти са арестувани.

Средно около 2500 камиона и 15 000 леки коли преминават транзитно всеки ден през тунела в прохода Бренер, който е ключов път за търговията и туризма между Южна и Северна Европа, отбелязва АФП.

Ако Австрия блокира границата с Италия на прохода Бренер, ще настъпи политическа катастрофа за Европа, предупреди днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Онова, което наблюдаваме в Австрия, се случва за съжаление и в други европейски страни, където партиите си играят със страховете на хората", каза той в интервю за вестници от германската медийна група Функе Медиенгрупе.

Австрия е на кръстопътя между двата основни мигрантски маршрута в Европа - през Балканите и Италия. Стотици хиляди бежанци преминаха миналата година през Австрия, която прие 90 000 и определи таван от 37 500 кандидати за убежище за 2016 г. Досега са регистрирани близо половината от тази бройка, добавя АФП. (БТА)