Южнокорейското министерство на отбраната съобщи днес, че изстреляната севернокорейска ракета със среден обсег се е разбила броени секунди след пуска. Това е втори неуспешен опит с такава ракета за последните няколко седмици и то преди конгреса на управляващата комунистическа партия идната седмица, предаде Асошиейтед прес.

Представител на южнокорейското министерство на отбраната заяви, че е бил извършен втори опит с ракета от типа "Мусудан" - нова мощна ракета със среден обсег, която един ден може да е способна да достига далечни американски бази в азиатско-тихоокеанския регион.Тя се е взривила във въздуха броени секунди след излитането си.

Изтрелването бе извършено на фона на размяната на заплахи между двете Кореи заради раздразнението на Пхенян от ежегодните южнокорейско-американски учения, определяни от Северна Корея като тренировка за инвазия.

По-рано през седмицата южнокорейски медии бяха съобщили, че военното разузнаване е открило признаци на подготовка за пуск на балистична ракета "Мусудан" от мобилна установка на източното крайбрежие на Северна Корея, припомня ТАСС.

На 15 април Пхенян опита да изстреля за пръв път ракета "Мусудан", чийто обсег е до 4000 км. Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ заяви, че опитът е бил неуспешен. Смята се, че на въоръжение в Корейската народна армия има около 30 ракети от този тип.
 

/БТА/