Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег, носеща спътник, съобщи южнокорейското министерство на отбраната. Пускът е в нарушение на санкциите на ООН, забраняващи на Пхенян да използва технологии за балистични ракети, предаде БТА.

Ракетата е изстреляна в южна посока, както е било по план, като е преминала покрай южната японска острова група Окинава, съобщи Японската радио-телевизионна корпорация. Изглежда първата степен на ракетата се е отделила успешно, предаде южнокорейската осведомителна агенция Йонхап.

Японският премиер Шиндзо Абе определи изстрелването като "абсолютно неприемливо". От САЩ също потвърдиха, че е засечено изстрелване на ракета от страна на Северна Корея.

Във връзка със случая САЩ, Япония и Южна Корея са поискали извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН днес. Пожелали анонимност дипломати от съвета заявиха пред Ройтерс, че заседанието вероятно ще се състои в 16 ч по Гринуич в главната квартира на ООН. Те обаче не дадоха повече подробности.

Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ заяви днес, че системите му са засекли и проследили изстрелване на севернокорейска ракета в космоса, предаде Ройтерс. Ракетата е засечена в 1.29 ч по Гринуич и траекторията й е била над Жълто море, се казва в изявлението на СТРАТКОМ.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери потвърди отбранителния ангажимент на САЩ към Япония и Южна Корея след севернокорейския ракетен пуск. Той заяви също, че ще работи със Съвета на сигурност на ООН по "значителни мерки" за търсене на отговорност от Пхенян.

САЩ се зарекоха, че ще предприемат всички необходими мерки, за да защитят себе си и съюзниците си след изстрелването на севернокорейската ракета. Вашингтон също така призова международната общност да покаже на Пхенян, че "трябва да има сериозни последствия за безразсъдните му действия", предаде Ройтерс.

"Севернокорейският пуск с използване на технология за балистични ракети е поредното дестабилизиращо и провокационно действие и представлява крещящо нарушение на голям брой резолюции на Съвета за сигурност на ООН", посочи в изявление Сюзан Райс, съветник на президента Обама по въпросите на националната сигурност.

"Севернокорейските програми за ракети и ядрени оръжия представляват заплаха за нашите интереси - включително за сигурността на някои от най-близките ни съюзници. Осъждаме днешното изстрелване”, допълни тя.

Южнокорейската осведомителна агенция Йонхап предаде, че осъщественият от Северна Корея пуск на ракета с далечен обсег може да е бил неуспешен.

Официалната осведомителна агенция на Китай Синхуа излезе с коментар, в който посочи, че изстрелването ще засили напрежението на Корейския полуостров. В него се отбелязва, че на полуострова нямат място ядрените оръжия и че той не може да изпада в състояние на война. Всички страни трябва да се отнесат към ситуацията със спокойствие, за да не допуснат тя да излезе извън контрол, се казва още в коментара.

Японският премиер Шиндзо Абе е свикал извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, като в него са участвали министрите на външните работи и отбраната Фумио Кишида и Ген Накатани, предаде ТАСС. Абе е разпоредил да бъде събрана всичката възможна информация за пуска, да има готовност за непредвидими обстоятелства и да бъде гарантирана сигурността на всички граждански самолети и кораби.

Южнокорейският президент Пак Гън Хе също е свикала Съвета за сигурност с участието на министри и директора на разузнаването. Тя определи изстрелването на ракетата като "непростим провокационен акт" и призова Съвета за сигурност на ООН бързо да приеме сериозни санкции, съобщи Ройтерс.

На този етап данни сочита, че от изстреляната от Северна Корея ракета са се отделили четири части, които са паднали в морето. Токио посочи, че фрагменти са паднали в Жълто море на 150 км южно от Корейския полуостров, на 250 км югозападно от Източнокитайско море и на около 2000 км южно от Япония в Тихия океан, предаде агенция Киодо. Отбелязва се, че мястото на падане на елементите от ракетите в Тихия океан не съвпада с предварително зададените кот Пхенян координати на международните организации. Последната от частите е продължила да лети на юг.