Хиляди хора се стекоха по улиците на Кьолн за началото на традиционните празненства в Германия. Карнавалният сезон обаче стартира със засилени мерки за сигурност, предаде ДПА.

Около 2500 полицаи - три пъти повече, отколкото миналата година, ще се грижат за безопасността на жителите и гостите на Кьолн по време на карнавала.

Засилените мерки за сигурност са наложени заради вълната от нападения срещу жени в навечерието на Нова година.

Полицията е обозначила зона за безопасност в близост до прочутата катедрала в града за представителки на нежния пол, застрашени от сексуални посегателства.

Карнавалните чествания ще бъдат своеобразен тест за полицията на Кьолн, към която бяха отправени обвинения, че не е успяла да осуети вълната от сексуални посегателства срещу жени в навечерието на Нова година. Служителите на реда бяха критикувани и за дезорганизираната си реакция след събитията.

Сексуалните посегателства не са необичайно явление по време на празненствата. Всяка година в полицията на Кьолн постъпват средно 50 жалби за подобни престъпления.

Петдневните карнавални чествания започнаха с традиционното символично поемане на властта на града от жени. Традицията повелява на този ден дамите или да целуват мъжете, или да отрязват вратовръзките в знак на това, че властта преминава в техни ръце. /БТА/