Джак Ма - основателят на гиганта за електронна търговия Alibaba, стана най-богатият човек в Азия. Това сочи най-новият индекс на милиардерите на Блумбърг, предаде ДПА.

Ма се е изкачил на върха за региона, след като сделка, направена от финансовото подразделение на неговата компания, е прибавила 4,3 милиарда долара към състоянието му вчера, съобщи агенция Блумбърг.

Така той вече има лично нетно богатство, оценявано на 33,3 милиарда долара, изпреварвайки предишния номер едно - магната в областта на недвижимите имоти Ван Цзянлин, който е президент и основател на групата Dalian Wanda Group и притежава 32,7 милиарда. На трето място сега е хонконгският магнат Ли Кашин с 29,5 милиарда долара.

В световен мащаб Ма заема 16-а позиция в момента според класация на Блумбърг.

Списъкът на азиатските богаташи може отново да се пренареди, тъй като се твърди, че Ван се стреми да реорганизира бизнеса си в развлекателната сфера, а пък Ма планирал да пусне на борсата акции на финансовия филиал на Alibaba - Ant Financial. Това би било най-голямото първично публично предлагане в Китай от 2010 година, отбелязва агенцията.

За кратък период бързото икономическо развитие на Китай произведе повече лица с голямо нетно богатство, отколкото където и да било другаде в историята.

Всички китайски милиардери се появиха през последното десетилетие, припомня ДПА.

Сред новите милиардери на Китай са Чжоу Цюнфей, който основава производителя на сензорни екрани Lens Technology и Франк Ван Тао, създал най-голямата в света компания за потребителски дронове.
 

/БТА/