Бивш директор на Федералната служба за сигурност (ФСС) смята, че побъркан учен трови всички с "Новичок". Николай Ковальов заяви, че в инцидентите с отравяния в английските градове Солсбъри и Еймсбъри може да е замесен бивш лаборант от британската военна лаборатория в Портън Даун, предават информациони агенции, цитирани от БТА.

Според бившия шеф на ФСС става все по-очевидно участието на човек, разработвал веществото, известно като "Новичок" или А-234. Според Ковальов - днес депутат от Държавната дума, този човек сега вече явно не работи в лабораторията, но може би е решил да отмъщава за нещо и "продължава безчовечните си експерименти върху хора". Ексшефът на ФСС допуска, че става дума за психично болен. Той е убеден, че лабораторията в Портън Даун е в течение, затова бързо е давала на пострадалите подходяща противоотрова, спасявала живота им.

Ковальов смята, че Лондон чудесно знае каква опасност грози британците, но полага усилия да скрие това. Но вече не може да става и дума, че е замесена Русия. Това впрочем бе признато (. . .) дори от британски полицаи.

След четиримесечно разследване във връзка с първото отравяне - в Солсбъри, британските власти няма какво да представят пред обществото, а експертите на ОЗХО не са открили доказателства, че отровното вещество е произведено именно в Русия. А без такива доказателства дипломатическият скандал, предизвикал ново напрежение, изглежда като банална провокация.

Западният печат обаче не си прави труда (да събира) доказателства", а "официални лица подхвърлят съчки в огъня.

Главният лекар на Великобритания Сали Дейвис прикани хората да бъдат бдителни и да не докосват подозрителни предмети, намерени на улицата, най-вече игли и спринцовки. А всички, минавали през отцепените зони около Солсбъри, бяха посъветвани да си изперат горните дрехи и по-често да изтриват лицето и ръцете си с влажни кърпички. 

Ето защо е трудно е да се отърсиш от усещането, че новият скандал с "Новичок" е уреден специално, за да се изсипе лъжица катран насред футболното поле по време на Световното по футбол, гласят редица коментари.