богато на флавоноиди

лесно

6 порции

210 мин

За една порция:

329 ккал

мазнини 23 г

въглехидрати 25 г

холестерол 101 мг

фибри 2 г

протеини 5,4 г

необходими продукти:

300 г черен шоколад

6 с.л. вода

2 с.л. какао

1 с.л. кафе

2 яйца

1 ванилия

2 с.л. захар

щипка сол

1 ч.ч. гъста сметана

3 с.л. смлени бадеми

начин на приготвяне:

1 Смесете предварително начупения шоколад с водата, какаото, и кафето в огнеупорна купа. Сложете я на водна баня и разбърквайте до получаване на хомогенна смес.

2 Разбийте жълтъците с 1 с.л. захар, ванилията и солта. Добавете шоколада, разбъркайте и оставете да се охлади за малко.

3 Разбийте белтъците с миксер до образуването на пяна, добавете останалата захар и продължете разбиването на висока скорост. Добавете белтъците на порции към шоколада и разбъркайте с шпатула. Сложете сметаната в купа и я разбийте до сгъстяване. Сложете смлените бадеми. Постепенно добавете всичко към муса.

4 Разпределете го в купички и ги сложете в хладилника за минимум 2 часа да се стегнат.

Увеличете количеството на сметаната, ако искате консистенцията на муса да е по-лека.

За още вкусни идеи търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой ще намерите завладяващи кулинарни предложения. Ще научите повече за биохраните и дали наистина има полза от тях. Ще разберете повече за храните, които топят мазнините около талията. Тук са и шест ястия с авокадо.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-странните десерти по света.

Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни предястия, с които да ухажвате небцето си и които ще ви помогнат да свалите килограми. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с анасона – разноликият господар в кухнята, а наш специален гост е Ваня Филипова от Culinary with me, която ще ни разходи из своя кулинарен свят. Нейната шоколадова торта с лешници изкушава от нашата корица.

От Екатерина Мирчева, създател на блога My Candy Kitchen, ще научим в какви вкусни шедьоври може да превърнем остатъците от бялото месо.

В броя ще откриете рецепти, с които да нагостите скъпи гости, както и седмично меню, подходящо за диабетици. Тук са и няколко неустоими разновидности на баницата. Ще ви срещнем с вавилонската кула на кулинарията – еврейската кухня, както и с няколко видове чътни и ядкова майонеза.

От психиатъра д-р Младен Пенчев ще разберете ролята на червеното вино като превенция срещу дегенеративните болести на мозъка, а рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!