богато на флавоноиди
лесно
6 порции
210 мин
За една порция:
329 ккал
мазнини 23 г
въглехидрати 25 г
холестерол 101 мг
фибри 2 г
протеини 5,4 г
необходими продукти:
300 г черен шоколад
6 с.л. вода
2 с.л. какао
1 с.л. кафе
2 яйца
1 ванилия
2 с.л. захар
щипка сол
1 ч.ч. гъста сметана
3 с.л. смлени бадеми
начин на приготвяне:
1 Смесете предварително начупения шоколад с водата, какаото, и кафето в огнеупорна купа. Сложете я на водна баня и разбърквайте до получаване на хомогенна смес.
2 Разбийте жълтъците с 1 с.л. захар, ванилията и солта. Добавете шоколада, разбъркайте и оставете да се охлади за малко.
3 Разбийте белтъците с миксер до образуването на пяна, добавете останалата захар и продължете разбиването на висока скорост. Добавете белтъците на порции към шоколада и разбъркайте с шпатула. Сложете сметаната в купа и я разбийте до сгъстяване. Сложете смлените бадеми. Постепенно добавете всичко към муса.
4 Разпределете го в купички и ги сложете в хладилника за минимум 2 часа да се стегнат.
Увеличете количеството на сметаната, ако искате консистенцията на муса да е по-лека.
За още вкусни идеи търсете списание "Рецепти за здраве".
В новия ни брой ще намерите завладяващи кулинарни предложения. Ще научите повече за биохраните и дали наистина има полза от тях. Ще разберете повече за храните, които топят мазнините около талията. Тук са и шест ястия с авокадо.
Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-странните десерти по света.
Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни предястия, с които да ухажвате небцето си и които ще ви помогнат да свалите килограми. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.
Ще ви срещнем и с анасона – разноликият господар в кухнята, а наш специален гост е Ваня Филипова от Culinary with me, която ще ни разходи из своя кулинарен свят. Нейната шоколадова торта с лешници изкушава от нашата корица.
От Екатерина Мирчева, създател на блога My Candy Kitchen, ще научим в какви вкусни шедьоври може да превърнем остатъците от бялото месо.
В броя ще откриете рецепти, с които да нагостите скъпи гости, както и седмично меню, подходящо за диабетици. Тук са и няколко неустоими разновидности на баницата. Ще ви срещнем с вавилонската кула на кулинарията – еврейската кухня, както и с няколко видове чътни и ядкова майонеза.
От психиатъра д-р Младен Пенчев ще разберете ролята на червеното вино като превенция срещу дегенеративните болести на мозъка, а рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!