Американският историк и политолог Стивън Коен, участвайки в предаването на Джон Батчелор, подложи на рязка критика решението на САЩ четворно да увеличи подкрепата за своите съюзници в Европа заради „руската агресия”. Според него, това „безразсъдно” решение е преднамерен опит Русия да бъде провокирана на ответни действия.Според Коен, плановете на администрацията на американския президент за по-нататъшна милитаризация на Европа означава, че страните, граничещи с Русия, ще получат по-голям брой тежка военна техника. Освен това на тяхна територия ще бъде създадено пълноценно бойно подразделение с постоянна ротация на войски.

„Такова нещо още не е бивало. За цялата ни история още никога до сега не сме разполагали нашите въоръжени сили така близо до руските граници отбелязва Коен. – По време на Студената война нашето военно присъствие завършваше в Западен Берлин. А сега сме направо до руските граници.”

„Всичко това се прави уж заради руската агресия. Кой всъщност е агресор? Русия не е премествала своя военна техника към границите на НАТО” – отбелязва той.

Реакцията на Москва, според Коен, ще бъде спокойна и логична: тя просто ще разположи своите сили близо край западните си граници. Ще се получи ситуация, при която тежките въоръжения на НАТО и Русия ще се окажат едни срещу други. „Това не е Карибска криза, но ние и това ще дойдем” – се опасява експертът.

От гледна точка на Коен, заради Вашингтон ситуацията в отношенията между Русия и НАТО става още по-опасна, отколкото по време на Студената война. Тогава въоръжените сили на Алианса не са се разполагали така близо до Русия. Заплахата от пряк конфликт тогава се повишава, както и възможността за потенциални провокации.