Гърция е изправена може би пред нови избори. За тази възможност съобщи късно в сряда гръцкият новинарски портал TheToc, като се позовава на правителствени източници.

За първи път от поемането на властта през януари 2015 г. гръцкият премиер Алексис Ципрас не може да разчита на подкрепа от страна на обществото и своите партньори, пише медията.

Източниците подчертават, че Ципрас безрезултатно е опитал да намери нови коалиционни партньори за предстоящите гласувания на редица важни мерки в парламента.

Затова премиерът е допуснал пред свои съпартийци възможността за нови избори. Според някои източници тази възможност е напълно реална, като до дни премиерът може да подаде оставка.

В момента различни професионални сдружения и профсъюзи протестират срещу планираната пенсионна и данъчна реформа, които са предпоставка за допълнителната финансова помощ от страна на Европейския съюз.

Очаква се в четвъртък страната да бъде напълно блокирана от национална 24-часова стачка, свикана от двата основни синдиката в страната - Общата конфедерация на труда GSEE, представляваща работещите в частния сектор, и Федерацията на държавните служители ADEDI, срещу предложените от правителството данъчни и пенсионни промени, които са част от третата международна спасителна програма на страната. Предвижда се пенсиите да бъдат намалени с около 15%. 

Това ще е трета национална стачка от повторното идване на власт през септември на лявото правителство на Алексис Ципрас. Първата бе през ноември, а втората - през декември.

Гърция е под натиска на международните кредитори да намали разходите за пенсии, които са най-големи в ЕС. Фермерите остават по блокадите. Tе обмислят да дойдат до Атина, за да участват в протестите. Влаковете, метрото и общественият транспорт няма да се движат. Авиокомпанията Olympic Air е анулирала 16 полета.

Плавателните съдове ще останат закотвени по пристанищата. Затворени ще са и бензиностанциите в цялата страна. Адвокатите няма да работят до 8 февруари. Продължителна стачка реши да обяви и синдикатът на товарните превозвачи. Лекари, фармацевти и работещите в болниците също излизат на улиците.

Гръцките журналисти спряха работа днес. Очаква се заради утрешната стачка да прекъснат и обществените услуги в цялата страна.

В рамките на общата стачката са предвидени също множество протестни митинги и шествия.

В тази връзка Министерството на външните работи (МВнР) препоръча на българските граждани, пътуващи за Гърция, да  избягват места с масови обществени мероприятия като митинги и шествия в страната.

Още новини четете в Investor.bg