Експерт по радикален ислямизъм и тероризъм от САЩ е разкрил, че Саудитска Арабия е повлияла на Вашингтон да скрие документите за клане над сърбите в близост до Сребреница. Това твърди белградското радио „Б92“, цитирано от Фокус.

Анализаторът Робърт Спенсър, в интервю пред белградския ежедневник „Вечерне новости“, коментирайки скорошното откритие на вестника за ролята на служители на американското разузнаване в скриването на докладите за престъпления, извършени срещу сърби в района на Подринието (поречието на река Дрина), е заявил, че саудитските власти имат огромно влияние върху държавния апарат във Вашингтон.

Именно така, твърди Спенсър, се е стигнало до скриването на истината за събитията в Босна и Херцеговина през 90-те от Централното разузнавателно управление (ЦРУ).

По неговото мнение, бившият президент на САЩ Бил Клинтън „взе катастрофално решение да работи с мюсюлманите по време на гражданската война на Балканите“.

„Решението даде възможност за основаването на джихадистка крепост под прикритието на демокрацията и правото на самоопределение. Не е трудно да се сетиш, че президентът Клинтън е бил повлиян от Саудитска Арабия, когато е взимал това решение“, цитира думите на Спенсър „Вечерне новости“.

Попитан дали БиХ „Може да оцелее като демократична и мултиетническа държава, въпреки увеличаващото се влияние на някои близкоизточни страни“, американският експерт отговори: „Не“.

„Шариатът е несъвместим с демокрацията и в крайна сметка Босна ще трябва да избира между едното и другото“, заключи Спенсър.