Шоуменът Слави Трифонов беше на косъм да наруши закона и да влезе в пряка агитация чрез медиите за референдума, който той и екипът му инициираха. След като мина през урните, Дългия направи изказване пред репортери, в което беше на косъм да похвали референдума си и отново да го обяви за по-важен от президентските избори, но пъргава служителка от екипа му веднага се намеси и му подвикна на няколко пъти "внимавай".

Слави: "Референдумът ще бъде много по...("внимавай, внимавай" - от екипа на Трифонов). Много хора ще гласуват за референдума. Аз гласувах като гражданин, както всеки път." Това бяха думите на Дългия, който в крайна сметка, както и останалите политици днес, убеждаваше колко е важно народът да гласува, за да определя сам съдбата си. Трифонов пристигна до избирателната си секция, придружен от охраната си.

Припомняме ви, че на референдума са включени три въпроса - за мажоритарна избирателна система, за задължителното гласуване, както и за намаляване на партийните субсидии. За да бъде той валиден, трябва да бъде подкрепен от около 3,5 млн. души, или толкова, колкото са гласували на последните парламентарни избори. Вотът за референдума не е задължителен, както при пускането на бюлетина за нов президент.