Изгорялата петвековна баня „Чайка” ще бъде възстановена като арт кафе-галерия, след като проектът получи одобрение от Министерството на културата. Това заяви Радослав Бозуков, собственик на опожарения паметник на културата. Бозуков е покрусен, тъй като щетите са големи.

Той разказа, че е бил на мястото на пожара още на петата минута. Полицейска кола минала наблизо около полунощ, служителите видели дим и оведомили пожарната. „Хубавото е, че пожарникарите са реагирали светкавично”, коментира бизнесменът. „Покривът е изгорял на 99%. Цялата дървена част в сградата, заедно с мебелите, които се продават от години в бившата баня, също е опожарена. Наемателите се кълнат, че са дръпнали шалтера, но тепърва ще се прави експертиза”, обясни Бозуков.

Бизнесменът е категоричен, че няма да строи хотел на мястото на „Чайка”, каквито коментари вече плъзнаха из града, тъй като Бозуков е хотелиер. „Банята е паметник на културата и никой няма да разреши да строя каквото и да е на това място, освен да възстановя 500-годишния имот”, увери собственикът. Той допълни, че година и половина са подготвяли проекта и са го внесли в Министерството на културата. „Съгласуването на всеки ремонт на паметници на културата става изключително бавно, но сега се надявам, че нещата ще се задействат по-бързо”, заключи Бозуков.