Бездомникът Михаил, който живееше с майка си Зинка за последно в двора на бившето Спортно училище в центъра на Кърджали, е бил открит мъртъв във вторник. Причина за настъпилата смърт на 43-годишния мъж е остра сърдечна недостатъчност, вследствие на измръзване, уточнява 24rodopi.com.
Припомняме, че бездомниците Зинка и синът й Михаил напуснаха Психиатричната болница, където бяха настанени със заповед на кмета Хасан Азис и се установиха пред входа на затвореното училище. 
 
Поради установения риск за живота и реалната опасност за здравето на майката и сина, директорът на „Социално подпомагане" е подавал сигнали до Районна прокуратура. Искането е за принудителното настаняване и задължително лечение в лечебно заведение - Държавна психиатрична болница в Кърджали, на двамата. 
 
85-годишната Зинка Михайлова се настанила отново пред входа на училището в края на февруари т.г. Месец преди това тя и синът й Михаил бяха настанени в Държавната психиатрична болница със съдействието на кмета Хасан Азис. Тогава жената отказа да напусне обитавания от нея вход на училището. В крайна сметка с помощта на служителите на реда, придружаващи общинските служители, тя бе убедена, че оставането й навън в най-студените зимни дни е опасно и може да доведе до фатален край както за нея, така и за сина й.
 
Със затоплянето на времето обаче Зинка и Михаил отново заживяха под открито небе.
 
Зинка била изхвърлена на улицата преди 16 години. Тя останала вдовица, а девер й продал наследствената къща. Заживяла на улицата със сина си Михаил, разчитали само на 100 лева пенсия и подаяния.
 
Служителите на Дирекция „Социално подпомагане" в Кърджали са провели десетки разговори с двамата. Предлагано им е да бъдат настанени в Държавна психиатрична болница-Кърджали, но те отказват.
 
Зинка Михайлова категорично отказва социална закрила, за което подписала декларация. Не желаела да ползва социална услуга в специализирана институция.
 
Възрастната жена говори несвързано и иска къща, в която да живее самостоятелно. Михаил беше с диагностицирано заболяване „Лека умствена изостаналост", но не е освидетелстван от ТЕЛК. През месец ноември 2014 г. бил е настанен в ДПБ- Кърджали, но излизал и отивал при майка си.