Шефът на германското разузнаване БНД Герхард Шиндлер ще бъде уволнен в най-скоро време, пише на сайта си в. "Билд", цитиран от ТАСС.

По данни на германския вестник Шиндлер ще бъде сменен на поста от 53-годишния Бруно Кал, "доверено лице" на финансовия министър Волфганг Шойбле. Тази версия подкрепя и "Зюддойче цайтунг" наред с германски телевизии, съобщи ДПА.

За оставка на 63-годишния топразузнавач е настояло според "Билд" ведомството на федералния канцлер, което е извикало в понеделник Шиндлер и го е информирало за това решение. Очаква се днес то да бъде огласено официално.

Шиндлер оглавява федералната разузнавателна служба от 2012 г. Той бе остро критикуван в Германия във връзка със скандалите около сътрудничеството на германското разузнаване с Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Стана ясно, че АНС целенасочено е снабдявала БНД с данни и критерии за електронно наблюдение на редица обекти, сред които се посочват европейски политици и компании като концерна ЕАДС, произвеждащ хеликоптерите Юрокоптър.

Близо 40 000 запитвания от АНС по повод обекти за проследяване са били в разрез с германските или европейските интереси. Опозицията неведнъж настоя Шиндлер да бъде уволнен, припомня ТАСС.
 

/БТА/