Канцлерът на Австрия Вернер Файман е предложил сирийските бежанци, открити край бреговете на Гърция, да бъдат връщани обратно в Турция. Това предаде ТАСС, позовавайки се на австрийски медии.

Файман е направил предложението на донорската конференция за Сирия, която се проведе в Лондон по-рано тази седмица. Ако планът не проработи, Австрия ще пристъпи към охрана на националните си граници, е допълнил той.

"Това е единствената радикална мярка, която ще позволи да разрушим напълно бизнес-модела на нелегалните трафиканти на мигранти", заявява канцлерът, цитиран от в. "Кроне".

В интервю за в. "Йостерайхер" Файман отбелязва също така, че предложението е било представено на турския премиер Ахмет Давутоглу.

"Представих на Давутоглу виждането си за "план А". Фронтекс (европейската агенция за защита на границите) трябва да задържа хората, които се насочват към Гърция. Те трябва да бъдат спасени, но след това трябва да бъдат изпратени обратно в Турция. Тогава Фронтекс ще бъде не само спасителна операция, а истинска служба за охрана на границите, отбелязва политикът.

Австрия работи и по "план Б", чиято същност е организиране на граничен контрол и фактическо затваряне на границата за бежанци, пристигащи през безопасни транзитни страни. /БТА/